Wat is Mennen?
De discipline ‘mennen’ bestaat uit drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en marathon mennen. Er kan worden gereden met een enkelspan, tweespan, tandem of vierspan, zowel met pony’s als met paarden. Ieder jaar wordt er een wedstrijdkalender mensport opgesteld.

Samengestelde menwedstrijden
Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie proeven: een speciale dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. De marathon bestaat uit 3 of 5 trajecten waaronder een hindernistraject (E). Vooral waterhindernissen zorgen voor veel spektakel! Samengestelde menwedstrijden zijn ingedeeld in de klassen 1, 2, 3 en 4.

Dressuurwedstrijden

houtappels

 

Bij de dressuurwedstrijden wordt er, net als bij de dressuur onder het zadel, een proef gereden in de klasse B (Beginner), L (Licht), M (Midden), Z (Zwaar) en ZZ (dubbel zwaar).

De dressuur is bedoeld om de rust, de regelmaat van de gangen, de harmonie, de soepelheid, de drang naar voren en de juiste houding van de paarden in beweging te beoordelen.

Tevens wordt de deelnemer beoordeeld op zijn stijl van rijden, zijn nauwkeurigheid en zijn beheersing van het span, uiterlijke verzorging van de rijder en de groom (s), de staat van onderhoud, de conditie, de onderlinge overeenstemming en verzorging van de paarden, het tuig en het rijtuig.

Vaardigheidswedstrijden

vaardigheid

 

Bij de vaardigheidswedstrijden is er een parcours uitgezet dat is afgebakend met plastic kegels. Op iedere kegel ligt een bal. De menner moet zijn span door dit parcours sturen, zonder de balletjes van de kegels af te rijden. Een goede test op gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner! Vaardigheidswedstrijden kunnen gereden worden in de klasse L (Licht), M (Midden) en Z (Zwaar).

Marathon

Jos Gerlings

 

De marathon bestaat uit twee trajecten over de weg en door het terrein. Elk traject moet in een bepaalde tijd worden afgelegd. Het meest spectaculair is het laatste traject, waarin zes hindernissen zijn opgenomen. Deze hindernissen moeten zo snel mogelijk worden genomen. Daarbij komt het vooral aan op snelheid en wendbaarheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner. De helper van de menner, de groom, staat achter op het rijtuig en houdt het rijtuig in evenwicht door zijn gewicht te verplaatsen. Tevens helpt hij de menner met het onthouden van de route in de hindernis. De hindernissen hebben natuurlijke en kunstmatige obstakels zoals bomen, heuvels, waterplassen en palen.

Voor de tijdsoverschrijding in de trajecten krijgt de menner strafpunten, alsmede voor elke seconde dat de aanspanning in een hindernis is. Bovendien worden de paarden veterinair gecontroleerd om te kijken of ze voldoende in conditie zijn.

Eindklassement

De menner, die aan na alle onderdelen het minste aantal strafpunten heeft, is winnaar van de wedstrijd. Wedstrijden worden verreden in de klasse 1 (beginners), 2, 3 en 4. Afhankelijk van het aantal strafpunten kan een menner tot drie winst- of verliespunten krijgen. Met voldoende winstpunten kan de menner promoveren, met te veel verliespunten degradeert men. Menners in de hoogste nationale klasse (klasse 4) mogen internationale wedstrijden rijden en kunnen geselecteerd worden voor het nationale team voor Europese en wereldkampioenschappen.

De hierboven beschreven regels zijn van toepassing op de officiële wedstrijden zoals die worden georganiseerd door de KNHS. Er worden ook oefenmarathons georganiseerd, waarbij soms alleen een hindernistraject wordt gereden. Ook worden er in de winter indoorwedstrijden georganiseerd. Indoormarathons zijn vaak een combinatie van een vaardigheidsproef en enkele hindernissen.

Wat is Mendurance eigenlijk?

mendurance

Een half uur nadat de combinatie is goedgekeurd op de hartslag na de finish volgt de nakeuring. Hier worden dezelfde controles uitgevoerd als bij de voor keuring. Het welzijn van het paard staat dus voorop en de resultaten van de controles spelen een grote rol bij de uiteindelijke plaatsing van de combinatie.

Mendurance is een duursport. Het is een vorm van paardensport waarbij hoge prestaties door paard en menner moeten worden geleverd en waarbij zowel het paard als de menner terdege getraind moeten zijn. Uithoudingsvermogen,samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden voor succes.

Bij mendurancewedstrijden worden er speciaal uitgezette routes gereden met een totale lengte van 20 tot maximaal 100 kilometer. Deze routes worden op tijd gereden en gaan door de vrije natuur. Hoewel mendurancewedstrijden op tijd worden gereden, staat het welzijn van het paard voorop. De deelnemende paarden worden daarom voor, tijdens en na de wedstrijd door een dierenarts gecontroleerd.

Mendurance is een tak van sport waar hoge prestaties door zowel paard als menner worden geleverd, zonder dat prijzengeld een rol speelt. Met name voor de grotere afstanden moet het paard goed getraind zijn. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden tijdens alle ritten.

Meedoen aan mendurance-wedstrijden
Meedoen aan mendurance kan als je lid bent van de KNHS via een menvereniging. Daarnaast heb je ofwel een startlicentie mennen ofwel een startpas mendurance met dat paard. Heb je geen startlicentie mennen of startpas mendurance en wil je alleen meedoen aan mendurancewedstrijden? Vraag dan een startpas mendurance aan. Meer informatie over het aanvragen van een startpas of -licentie.

WEDSTRIJDVERLOOP, KEURING EN KALENDER

In de bijlage staat beschreven hoe het wedstrijdverloop van een mendurancewedstrijd eruit ziet en hoe een keuring werkt. De wedstrijden zelf staan in de wedstrijdkalenderMijnKNHS onder de discipline mendurance.